Risti- kakku

{image:text}

Ristikakkuvuokaan voit valmistaa herkullisen voileipäkakun tai täytekakun.
Kakku sopii mm. rippijuhliin!

26 kpl ruisvuokapaloja
16 palaa vaaleaa paahtoleipää

kostutus:
n. 6- 7 dl lihalientä

1 täyte:
500 g palvikinkkua kuutioituna
200 g karhunlaukka tuorejuustoa (creme bonjour)
200 g kermaviiliä
100 g kevytmajoneesia
50 g meetwurstia kuutioituna
1 ruohosipuliruukku saksittuna
½ rkl sinappia
mustapippuria

2 täyte:
1 punainen paprika kuutioituna
150 g kurkkusalaattia
200 g kermaviiliä
200 g cheddar- sulatejuustoa
200 g ruohosipuli- tuorejuustoa (creme bonjour)
150 g emmental-juustoraastetta

kuorrutus:
400 g ruohosipuli- tuorejuustoa
50 g majoneesia

koristelu:
ohuita keittokinkkuja
viinirypäleitä
herneenversoja
salaattia
tomaattiruusu

1. Vuoraa ristinmuotoinen vuoka kelmulla. Leikkaa leivistä reunat pois.
2. Aseta yksi kerros tummia leipiä vuoan pohjalle, kostuta ne lihaliemellä.
3. Sekoita keskenään 1 täytteen ainekset ja laita kerros täytettä leiville.
4. Laita kerros vaaleita leipiä täytteen päälle ja kostuta ne. Lisää toisen täytteen sekoitetut ainekset leiville.
5. Laita tumma leipäkerros 2 täytteen päälle ja kostuta.
6. Sekoita 1 ja 2 täytteiden ainekset keskenään ja lisää leipien päälle. Aseta vielä viimeinen kerros vaaleita leipiä päälle ja kostuta. Huom.! Kakusta tulee korkeampi kuin vuoasta, nosta kelmut reunoilta ja nosta kakun päälle.
7. Nosta kakku jääkaappiin yön yli mehevöitymään.
8. Kumoa kakku seuraavana päivänä. Sekoita kuorrutteen ainekset sekaisin ja levitä kakun päälle.
9. Koristele kinkkurullilla, herneenversoilla, tomaattiruusulla ja viinirypäleillä.


Kakkupohja ristivuokaan: 5 kananmunaa 1 3/4 dl sokeria 2 dl vehnäjauhoja ½ dl perunajauhoja 1 tl leivinjauhetta 1. Vatkaa kananmunat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Lisää keskenään sekoitetut jauhot siivilän läpi varovasti puhtain käsin sekoittaen joukkoon. Kaada massa voideltuun kakkuvuokaan. Paista uunin alatasolla +175 ast. noin 30- 40 minuuttia.