Porkkanaleipä

{image:text}

Itse leivottu leipä on hyvää, olipa se missä muodossa tahansa! Tämän leivän leivoin kranssi-vuokaan.

Ohje syntyi taas kaappien antimien mukaan, mutta ohjetta muuttelemalla saa omien mieltymysten makuista. Teen aina vaaleille leiville esitaikinan eli raskin, se antaa ihanan maun leivälle!

Tästä ohjeesta saat 2 kpl vuokaleipiä.

Raski 2h:

5dl vettä +26c
20 g hiivaa
4 dl vehnähiivaleipäjauhoja
2 dl vehnäjauhoja

Taikina:

10 g hiivaa
1 rkl sokeria
2 tl suolaa
½ dl öljyä
1 rkl vaaleaa siirappia
2 dl vehnähiivaleipäjuhoja
4 dl vehnäjauhoja
½ dl vehnärouhetta
1- 1½ dl porkkanaraastetta
2 valkosipulinkynttä

1. Valmista raski. Sekoita lämpimään veteen hiiva ja jauhot. Anna käydä liinalla peitetyssä kulhossa 2 tuntia, sekoittele välillä.
2. Kun raski on käynyt, lisää siihen kaikki muut aineet. Raasta porkkana ja lämmitä raastetta mikrossa noin 30 sekuntia että se hieman pehmenee. Lisää myös murskatut valkosipulinkynnet.
3. Vaivaa taikina hyvin, jaa se kahtia ja anna levätä paloina noin 15 min.
4. Muotoile paloista leivät ja vaivaa ilmakuplat pois. Jos paistat leivän vuoassa (esim. suorakaiteenmuotoisesta saat paahtoleipää) laita muotoiltu leipä vuokaan.
5. Anna kohota noin 20-30 minuuttia.
6. Paista leivät uunin alatasolla +200 asteessa noin 20-25 minuuttia tai kunnes leivät näyttävät kypsiltä.
7. Herkuttele voin kera!