Pohjanmaa-kakku

{image:text}

Pois tieltä, pohojolaaset tuloo! Tai kakkua ainakin, maistuvalla mansikka-limetäytteellä.

pohja:

350 g kananmunia
245 g sokeria
245 g vehnäjauhoja

täyte:

* 200- 300 g mansikkatäytettä
* 5 dl vispikermaa
* ½ limen puristettu mehu ja hedelmäliha
* 5 liivatelehteä
* sokeria maun mukaan

kostutus:

* n.3 dl 10 % sokerivettä tai muuta nestettä

kuorrutus:

* vajaa 1 dl sokerikreemiä
* noin 400 g marsipaania tai sokerimassaa

1. Vatkaa kananmunat ja sokeri napakaksi vaahdoksi. Lisää keskenään jauhot siivilän läpi varovasti puhtain käsin sekoittaen joukkoon. Kaada massa voideltuun halkaisijaltaan noin 24 cm:n kakkuvuokaan. Paista uunin alatasolla 175 asteessa noin 40 minuuttia.
2. Leikkaa hyvin jäähtynyt kakkupohja kolmeen osaan.
3. Valmista täyte laittamalla liivatelehdet kylmään veteen likoamaan. Vaahdota kerma. Kuumenna limemehu mikrossa ja liuota kylmästä vedestä puristetut liivatelehdet siihen. Kaada liivateliuos ohuena nauhana kermavaahtoon koko ajan vatkaten.
4. Vuoraa kakkuvuoka kelmulla ja laita kakkupohja vuoan pohjalle. Kostuta pohja ja levitä päälle mansikkatäytettä, lisää päälle kerros kermavaahtoa. Laita toinen pohja päälle, kostuta se ja lisää loput täytteet. Laita vielä viimeinen kakkupohja ja kostuta se. Nosta jääkaappiin hyytymään yön yli.
5. Kumoa seuraavana päivänä kakku tarjoilualustalle.
6. Valmista sokerikreemi kuorrutteelle tarttumapinnaksi, eli noin 150 g suolatonta voita ja pari desiä tomusokeria vaahdotetaan keskenään sekaisin. Kaulitse marsipaani tai sokerimassa noin 3-4 mm:n vahvuiseksi levyksi ja nosta kakun päälle. Koristele yksityiskohdilla.



Helavyön saa tehtyä marsipaanista. Värjäsin hopean väriset osat kristallipulverilla, minimuottisarjan pyöreillä muoteilla saa tehtyä kätevästi “ketjua”.