Piparikranssi

{image:text}

Piparikranssi on helppo valmistaa, se on mukava itsetehty lahja ja kiva omassakin kotona :)
Omatekoinen kranssi ilahduttaa aina saajaa, olipa kranssi sitten tehty oksista, havuista tai piparitaikinasta.

Kun taikina on kaulittu leivinpaperin päälle, pyöreän muodon saa vaikka kakkuvuoalla painamalla ääriviivat taikinaan. Ja taikina kannattaa tosiaan kaulia leivinpaperin päällä ja jättää se siihen, niin muodot pysyvät kohdillaan kun taikinapalaa ei enää siirrellä.
Kranssin voi koristella kivoilla jouluisilla muoteilla, esim. possukranssi voisi lapsista olla aika hauska ja erilaiset kukka-ja lehtipikkuleipämuotit ovat oikein hyviä koristeiden valmistamiseen.
Nämä lumihiutalekoristeet tein painettavilla lumikidemuoteilla, pikkuleivät onnistuivat oikein hyvin kun kaulitsin taikinan hieman ohuemmaksi kuin normaalit piparit.

1. Paistetut piparit. Kranssin reikä kannattaa painaa heti esim. pyöreällä tyllalla, kun pelti on otettu uunista ulos.
2. Käytin 1 mm:n pientä tyllaa, jolla pursottelin ensin paksulla pikeerillä koristeiden reunat ja lumikiteiden sakarat.
3. Osan lumikiteistä jätin valkoisiksi.
4. Kun valkoiset pikeerit olivat kuivuneet, sekoitin löysemmän valkuais-tomusokeriseoksen johon ripautin hieman sinistä tomuväriä. Sitten ripotin kaikkien päälle ihanaa sinistä helmiäiskidettä.
5. Sitten pursotin taas valkoista paksumpaa pikeeriä kranssin päälle “liimaksi”, jolla sain kiinnitettyä lumikiteet kiinni.
6. Kiinnitin ensin siniset lumikiteet ja niiden päälle valkoiset. Kranssi kaipasi vielä jotain väriä, joten valmistin valkoisesta ja punaisesta marsipaanista pieniä karkkikeppejä, jotka kiinnitin pikeerillä kiinni.